Facebook NaszeTwarogi

Zawartość tej strony wymaga nowszej wersji programu Adobe Flash Player.

Pobierz odtwarzacz Adobe Flash

aktualności

Dożynki Chodecz 29.08.2015r

 W dniu 29.08.2015r odbyły się parafialno-gminno-powiatowe dożynki w Chodczu.



powrót

JAKOŚĆ – TRADYCJA

Jakość Tradycja

 

21 czerwca 2011 roku produkowane w Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej twarogi - półtłusta krajanka i  tłusty klinek  zostały zgłoszone do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, gdzie pomyślnie przeszły proces ubiegania się o Znak Gwarancyjny „JAKOŚĆ - TRADYCJA”. Od tej pory noszą dumną nazwę :

  • Twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej,  półtłusty  
  • Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej , tłusty

Znak ten jest uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności. System ten stawia na jakość produktu, do którego przyjmowane są wyłącznie produkty wysokiej jakości wynikającej z tradycyjnego ich charakteru, posiadające szczególną jakość, recepturę lub inne cechy odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii.

Zobacz: www.naszetwarogi.pl

DZIEDZICTWO KULINARNE

Dziedzictwo Kulinarne

 

W 2012r. Twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, półtłusty i Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, tłusty  zostały wpisane na listę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw  i Pomorza. 

Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest siecią, której członkami są regiony z całej Europy. Wspólnym celem jest rozwój regionów poprzez regionalną żywność i tradycje kulinarne. Zwiększone wykorzystanie i produkcja żywności regionalnej generuje rozwój małych firm. Wszystko to ma wpływ na turystykę, ochronę środowiska, zatrudnienie i zdrowie.

Zobacz: www.culinary-heritage.com