Facebook NaszeTwarogi

Zawartość tej strony wymaga nowszej wersji programu Adobe Flash Player.

Pobierz odtwarzacz Adobe Flash

aktualności

Poznaj Dobrą Żywność - Targi Poznań 2016
 W Sali Ziemi Miedzynarodowych Targów Poznańskich w Poznaniu po raz kolejny Minister rolnictwa i Rozwoju Wsi pan Krzysztof Jurgiel uhonorował najlepszych Polskich producentów znakiem Poznaj Dobrą Żywność.  Wsród firm, które odebrały z rąk Ministra zna ...
Targi Smaki Regionów - Poznań 2016
  Kujawska Spółdzielnia Mleczarska wraz z innymi lokalnymi firmami po raz kolejny prezentowała swoje wyroby na stoisku województwa kujawsko-pomorskiego  podczas targów Smaki Regionów 2016. Targi cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańc&oa ...
Festiwal Serów i Twarogów - Olsztyn 2016
 Podczas Ogólnopolskiego Święta Sera w Olsztynie Kesem został wyróżniony dwiema  nagrodami : HIT TWAROGOWY 2016  oraz TWAROGOWY KRÓL (nagroda przyznana przez konsumentów)   Nagrody odbrała  Z-ca Prezesa Zarządu - Jadw ...
XXXVII Dni Otwartych Drzwi 04-05.06 2016 - Zarzeczewo
 Prezes Zarządu Mariusz Falgowski odbiera wyróżnienie w kategorii "Najwyższa Jakość" za produkowany twaróg śmietankowy.  ...
Wiosenne nowości w KeSeM w 2016 -Twaróg Śmietankowy
...
8 plebiscyt Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2015
   We wtorek 3 listopada b.r. w Bydgoszczy odbyło się uroczyste podsumowanie 8 już edycji plebiscytu Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2015 - znaku  jakości „Gazety Pomorskiej".   ZWYCIĘZCĄ  w kategorii artykułów spożywczych w grupie  nabiału &n ...
Targi "SMAKI REGIONÓW" Poznań 19-22.09.2015
 Targi "Smaki Regionów" są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje załozenie prom ...
XVIII Światowa Konferencja Gospodarcza Polonii we Włocławku - 14.09.2015
 Ok. 130 reprezentantów Polonii z całego świata zaprezentowana została oferta inwestycyjna naszego miasta, powiatu włocławskiego oraz Pomorskiej Strefy Ekonomicznej. Uczestnicy rozmawiali między innymi o kierunkach współpracy gospodarczej. Imprezę uświetniły stoiska loka ...
Piknik 01.09.2015r
 W dniu 01.09.2015r na Starym Rynku we Włocławku odbył się Piknik Prezydenta Miasta Włocławka "Na zdrowie !". Impreza promowała zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia. Wśród zaproszonych gości byli między innymi dietetyk i specjaliści od fitnessu. Nie zabrakło zaba ...
Dożynki Chodecz 29.08.2015r
 W dniu 29.08.2015r odbyły się parafialno-gminno-powiatowe dożynki w Chodczu. ...
Dożynki Grabkowo 23.08.2015
W niedzielę 23 sierpnia odbyły się dożynki gminne połączone ze "Świętem Mleka" w Grabkowie. Zabawie towarzyszyły występy folklorystyczne oraz występy orkiestry strażackiej z Kowala. Odbywały się liczne konkursy np.: picie mleka, dojenie krowy z nagrodami z KeSeM-u. ...
Jubileusz 80-lecia KSM
Jubileusz 80-lecia KSM W dniu 27.06.2015r obchodziliśmy jubileusz 80-lecia Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej (1935 - 2015). ...
| 1 |

JAKOŚĆ – TRADYCJA

Jakość Tradycja

 

21 czerwca 2011 roku produkowane w Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej twarogi - półtłusta krajanka i  tłusty klinek  zostały zgłoszone do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, gdzie pomyślnie przeszły proces ubiegania się o Znak Gwarancyjny „JAKOŚĆ - TRADYCJA”. Od tej pory noszą dumną nazwę :

  • Twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej,  półtłusty  
  • Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej , tłusty

Znak ten jest uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności. System ten stawia na jakość produktu, do którego przyjmowane są wyłącznie produkty wysokiej jakości wynikającej z tradycyjnego ich charakteru, posiadające szczególną jakość, recepturę lub inne cechy odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii.

Zobacz: www.naszetwarogi.pl

DZIEDZICTWO KULINARNE

Dziedzictwo Kulinarne

 

W 2012r. Twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, półtłusty i Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, tłusty  zostały wpisane na listę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw  i Pomorza. 

Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest siecią, której członkami są regiony z całej Europy. Wspólnym celem jest rozwój regionów poprzez regionalną żywność i tradycje kulinarne. Zwiększone wykorzystanie i produkcja żywności regionalnej generuje rozwój małych firm. Wszystko to ma wpływ na turystykę, ochronę środowiska, zatrudnienie i zdrowie.

Zobacz: www.culinary-heritage.com