JAKOŚĆ – TRADYCJA
21 czerwca 2011 roku produkowane w Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej twarogi - półtłusta krajanka i tłusty klinek zostały zgłoszone do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, gdzie pomyślnie przeszły proces ubiegania się o Znak Gwarancyjny „JAKOŚĆ - TRADYCJA”. Od tej pory noszą dumną nazwę :
- Twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, półtłusty
- Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej , tłusty
Znak ten jest uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności. System ten stawia na jakość produktu, do którego przyjmowane są wyłącznie produkty wysokiej jakości wynikającej z tradycyjnego ich charakteru, posiadające szczególną jakość, recepturę lub inne cechy odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii.
Zobacz: www.naszetwarogi.pl
DZIEDZICTWO KULINARNE
W 2012r. Twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, półtłusty i Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, tłusty zostały wpisane na listę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza.
Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest siecią, której członkami są regiony z całej Europy. Wspólnym celem jest rozwój regionów poprzez regionalną żywność i tradycje kulinarne. Zwiększone wykorzystanie i produkcja żywności regionalnej generuje rozwój małych firm. Wszystko to ma wpływ na turystykę, ochronę środowiska, zatrudnienie i zdrowie.
Zobacz: www.culinary-heritage.com