Facebook NaszeTwarogi

Zawartość tej strony wymaga nowszej wersji programu Adobe Flash Player.

Pobierz odtwarzacz Adobe Flash

aktualności

Targi "SMAKI REGIONÓW" Poznań 19-22.09.2015

 Targi "Smaki Regionów" są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje załozenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej. W dniu 21.09.2015r odbyło się uroczyste przyznanie znaków Polski Producent Zywności 2015r. Nasz twaróg tłusty klinek "Z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej" został wyrózniony tym znakiem.



powrót

JAKOŚĆ – TRADYCJA

Jakość Tradycja

 

21 czerwca 2011 roku produkowane w Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej twarogi - półtłusta krajanka i  tłusty klinek  zostały zgłoszone do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, gdzie pomyślnie przeszły proces ubiegania się o Znak Gwarancyjny „JAKOŚĆ - TRADYCJA”. Od tej pory noszą dumną nazwę :

  • Twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej,  półtłusty  
  • Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej , tłusty

Znak ten jest uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności. System ten stawia na jakość produktu, do którego przyjmowane są wyłącznie produkty wysokiej jakości wynikającej z tradycyjnego ich charakteru, posiadające szczególną jakość, recepturę lub inne cechy odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii.

Zobacz: www.naszetwarogi.pl

DZIEDZICTWO KULINARNE

Dziedzictwo Kulinarne

 

W 2012r. Twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, półtłusty i Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, tłusty  zostały wpisane na listę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw  i Pomorza. 

Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest siecią, której członkami są regiony z całej Europy. Wspólnym celem jest rozwój regionów poprzez regionalną żywność i tradycje kulinarne. Zwiększone wykorzystanie i produkcja żywności regionalnej generuje rozwój małych firm. Wszystko to ma wpływ na turystykę, ochronę środowiska, zatrudnienie i zdrowie.

Zobacz: www.culinary-heritage.com