JOGURT NATURALNY
Jogurt naturalny jest najbardziej popularnym napojem fermentacyjnym uzyskanym w wyniki ukwaszenia mleka za pomocą bakterii jogurtowych: tj. Streptococcus thermophilus, Lactobacillum delbruecki subsp. bulgaricus oraz bakterie posiadające właściwości probiotyczne: Bifidobacterium lactis i Lactobacillus acidophilus.
Obecność aktywnych kultur bakteryjnych powoduje wzmocnienie systemu immunologicznego, przy jednoczesnym obniżeniu poziomu cholesterolu. Jogurty produkowane przez KeSeM maja korzystny wpływ na gospodarkę energetyczną ustroju człowieka. Ze względu na właściwości lecznicze są zalecane po kuracjach antybiotykowych i zaburzeniach trawienia wspomagając wzrost mikroflory.
Wartość odżywcza w 100g: białko 4,3g, węglowodany 5,8g, tłuszcz 2,5g, wapń 150 mg, co stanowi 18% dziennego zalecanego spożycia.
Wartość energetyczna w 100g: 64 kcal (289kJ)
Temperatura przechowywania od +2oC do +8oC.
Jogurty naturalne
![]() |
|
|
Jogurt naturalny typu greckiego
Bardzo gęsty jogurt o delikatnym śmietankowym smaku,idealny do sałatek, deserów i sosów.
Wartość odżywcza 100g: białko 3,5g, węglowodany 4,5g, tłuszcz 10,0g
Wartość energetyczna 100g: 124kcal (517kJ)
Temperatura przechowywania od +2oC do +8oC.
![]() |
|