W KSM produkowane są : śmietana extra 12%, śmietana homogenizowana 18%, śmietana delikatesowa 10%
Śmietana extra 12%
Śmietana extra 12% charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, przy wspaniałej, jednolitej i kremowej konsystencji.
Delikatna, lekko kwaśna w smaku, rewelacyjny zamiennik majonezu. Znakomita jako dodatek do mizerii, sałatek, zabielania zup i sosów. Dodawana również do sałatki śledziowej. Przechowywana w temperaturze do +8oC zachowuje bardzo długo swą świeżość.
Walory śmietany extra 12% produkowanej przez KeSeM, od początku produkcji zostały zauważone przez wybitne osoby branży mleczarskiej oraz Ministerstwo Rolnictwa i gospodarki Żywnościowej nadając jej w 1994 roku tytuł Najciekawszego Wyrobu Spożywczego Roku.
Do dzisiejszego dnia śmietana extra 12% zdobyła szereg prestiżowych nagród na najważniejszych targach branży mleczarskiej, świadczących o utrzymaniu wysokiej jakości produktu i pozycji lidera na rynku. Najważniejszym wyróżnieniem i zaszczytem dla Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej jest nieustający i wciąż rosnący popyt na śmietanę extra 12% wśród konsumentów, którzy zakupując ten produkt dają najlepszy dowód na stałą, wysoką jakość wyrobów z KeSeM-u.
Technologia produkcji śmietany extra 12% chroniona jest patentem o nr. 313173 nadanym decyzją Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej.
Składniki śmietany extra 12%:śmietana, substancje zagęszczające, zawartość tłuszczu 12%. Termizowana.
Wartość odżywcza w100g : białko 3,0g, węglowodany 5,0g, tłuszcz 12,0g
Wartość energetyczna w 100g: 140 kcal (580kJ)
Temperatura przechowywania od +2oC do +8oC.
![]() |
|
Śmietana homogenizowana 18%
Śmietana homogenizowana 18% ukwaszana charakteryzuje się gęstą kremową konsystencją.
Delikatny, subtelny, lekko kwaśny smak śmietany 18% jest wykorzystywany przez gospodynie do zabielania zup i sosów, jako dodatek do mizerii, sałatek śledziowych i warzywnych. Surowiec w postaci mleka najwyższej jakości wzbogaca dodatkowo śmietanę w niezbędne dla organizmu człowieka witaminy i związki mineralne.
Wartość odżywcza 100g: białko 3,0g, węglowodany 4,5g, tłuszcz 18,0g
Wartość energetyczna 100g: 192kcal (749kJ
Temperatura przechowywania od +2oC do +8oC.
|
Śmietana 18% WIEJSKA
Delikatna, gęsta, lekko kremowa śmietana o wyśmienitym smaku i aromacie. Zawiera wyłącznie mleko i żywe kultury bakterii kwaszących. Naturalna, bez żadnych dodatków, co sprawia, że polecana jest szczególnie do potraw na zimno - sałatek, chłodników, dressingów. Zawartość dobroczynnych żywych kultur bakterii sprzyja prawidłowemu przebiegowi procesów trawienia.
Wartość odżywcza 100g: białko 2,7g, węglowodany 3,7g, tłuszcz 18,0g
Wartość energetyczna 100g: 188kcal (775kJ)
Temperatura przechowywania od +2oC do +8oC.
![]() |
|